О центру
 
 
  Насловна О центру
 

Делатност културног центра

У оквиру своје делатности културни Центар има три сталне манифестације: организовање Бадњег дана, Светосавску недељу и Недељу Православља. Традиционално на Бадње вече гостују и у програму учествују најбољи гуслари наше земље. Светосавска недеља као и Недеља Православља немогу се замислити без наступа нашег хора којим успешно руководи професор Веселин Јевтић.

У оквиру програма Светосавске недеље и Недеље Православља гостовали су наши истакнути књижевници,  драмски и музички уметници.

Српски културни центар Свети Сава кроз своје програме обележио је и значајне јубилеје  важне како за српску тако и за светску историју и културу.

Што се тиче другог правца деловања  центра -  самоделатност.

У центру  више о деценије успешно ради мешовити хор под диригентском управом професора Веселина Јевтића . Хор тренутно броји више од 80 чланова. У предходном периоду хор је гостовао у многим градовима Србије и у иностранству. 

Издавачка делатност је присутна од првог дана рада центра, оличеног у часопису  за културу науку и књижевност Луча. „Луча “ је конципирана као часопис који ће својим разноврсним садржајем доприносити развоју културе српског народа на северу Војводине, успостављати сарадњу са сродним часописима у другим српским културним срединама у земљи и иностранству дајући на тај начин свој скроман допринос обједињавању српског културног простора не запостављајући информисање о култури других народа.
Часопис се штампа у 4 броја годишње у тиражу од 300 примерака по броју,  обима 120 штампаних страница.

Активно је организован књижевни клуб , који ради на припреми, промоцији  и штампању радова својих чланова. Такође организујемо гостовање чланова других књижевних клубова и гостујемо и учествујемо у њиховим програмима.

У СКЦ „ Свети сава“  није занемарен ни хуманитарни рад, сваке године се организују акције  прикупљања добротворних прилога  који се усмерава онима којима је помоћ најпотребнија у датом тренутку.

  • Рад центра није остао незапажен, 2004 године Центар добија награду Теодор Павловић - за неговање српске културе и духовности, коју додељује Матица српска а која нам је уручена у Новом Милошеву,  родном месту Теодора Павловића који је у једном периоду био председник Матице српске. Новчани износ награде Српски културни центар је приложио за обнову храма у Новом Милошеву.

У наредном периоду Центар ће наставити  свој рад са тежњом да он буде још бољи, а то ће нам бити много лакше уз подршку и разумевање нашег града.

   
 
Актуелно!
 
 
ZOOM
на врх стране