Најава
 
 
 
 
  Насловна Најава
 

Трибина
четвртак, 22. фебруар 2018. у 19.00 часова


Стојан Бербер

Из блиске прошлости
СВЕДОК ВРЕМЕНА
ЈУГОСЛОВЕНСКА ПОЛИТИЧКА КРИЗА И ЈУГОСЛОВЕНСКИ ГРАЂАНСКИ РАТ

учествују:
Борислав Станичков, политиколог
проф. др Стојан Бербер, аутор

Стојан Бербер рођен је 1942. године у Винорачи код Јагодине, у далматинској породици  пореклом из околине Обровца, а гимназију је завршио у Сомбору, а медицинске студије, специјализацију и докторат у Београду. 
Био је дугогодишњи начелник Кардиоваскуларног диспанзера и Кућне неге у Сомбору, огледних здравствених установа у Србији и редовни  професор на Педагошком факултету у Сомбору до пензионисања.
Уређивао је омладински лист Покрет и био главни и одговорни уредник Издавачке делатности сомборског Педагошког факултета. 
Члан је уредништва сомборског часописа Домети и суботичког часописа Луча.
Био је у два мандата члан Управног одбора Друштва књижевника Војводине.
 
Један је од оснивача међународног Салона књига у Новом Саду.
Добитник је Октобарске награде Сомбора и Искре културе Војводине.
Пише приче, романе, поезију, драму и публицистику.
Превођен је на мађарски и словеначки језик.
Награђиван је књижевним наградама – добитник је и награде Милош Црњански за роман Трифунеја (2002-2003).

СВЕДОК ВРЕМЕНА - Југословенска политичка криза
"Књига обилује подацима о политичком деловању Берберовом, па ће будући истраживачи имати богату грађу и о писцу, али и о распаду југословенске државе, о улози значајних и мање значајних личности у распаду Југославије и Савеза комуниста, у појави више странака и настојању нових држава на Балкану. Без оваквих књига биће тешко замислити проучавање наше ближе прошлости, јер Бербер није само сведок времена, односно није само објективан посматрач и записивач. Он је и учесник и покретач многих догађаја... Ову књигу је писао писац од дара, интелектуалног и људског поштења, чврсто уверен у опраданост својих својих схватања и деловања." Проф. др Драгољуб Гајић
СВЕДОК ВРЕМЕНА - Југословенски политички рат

"Запаженом активношћу Стоја Бербер, не само као сведок узаврелог времена, него као и значајан учесник догађања, износи у новој књизи своја запажања, користећи пре свега дневничне белешке које је уредно и свакодневно водио. На тај начин, не штедећи себе, али ни друге, описује догађаје и људе, чиме се добија историјски поглед "изнутра", што може добро да послужи бољем сагледавању тог времена не само обичном читоцу и радозналим јавним радницима, него и историчарима који се баве истраживањем распада Југославије. Из Берберовог излагања се јасно види да српски народ није рушио заједничку државу, него је бранио своје достојанство и своју жељу да настави да живи обједињено у новој југословенској државној заједници." Борислав Станичков
 
Актуелно!
 
 
ZOOM
на врх стране