Најава
 
 
 
 
  Насловна Најава
 

Дани Републике Српске у Србији
од 04. до 10. септембара 2019. године

Представништво
 Републике Српске у Србији
и
Српски културни центар "Свети Сава"

заједнички организују програм којим учествују у манифестацији Дани Републике Српске у Србији
четвртак, 05. септембар 2019. у 19.00 часова

Представљање другог тома


Енциклопедије Републике Српске

гости:

академик Рајко Кузмановић, председник Академије наука и умјетности Републике Српске
академик Љубомир Зуковић

Енциклопедија Републике Српске представља најзначајнији пројекат који реализује Академија наука и умјетности Републике Српске. Реализација пројекта почела је крајем 2007. године, када је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о Енциклопедији Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 38/07). Пројекат финансира Влада Републике Српске.

Рад на Енциклопедији координишу Уређивачки одбор, Централна редакција и Извршни одбор Уређивачког одбора, а непосредно главни редактор, уредници и координатор. За поједине научне и стручне области формиране су посебне редакције. Поред Стручне редакције за насељена места формиране у оквиру рада на Енциклопедији, основане су и општинске редакције, задужене за прикупљање и обраду података о насељеним местима која се налазе на подручју тих општина. На изради Енциклопедије укључено је неколико стотина сарадника, који су аутори одредница.

Први том Енциклопедије Републике Српске објављен је 2017. године. Њиме су обухваћене одреднице са почетним словима А и Б. Први том има 783 странице, формата А4, садржи 1.303 одреднице, 271 пододредницу, 372 фотографијa и 32 карте. На 62. међународном сајму књига у Београду, Академији наука и умјетности Републике Српске је, 26. октобра 2017, за први том Енциклопедије Републике Српске додељена награда за најбољег издавача из дијаспоре.

Други Том Енциклопедије Републике Српске објављен је 2018. године. Обухвата одреднице са почетним словима В и Г. Други том има 760 страница, формата А4, садржи 1450 одредница, 222 пододредницу, 520 фотографије и 17 карата. На његовој изради била су ангажована 324 аутора окупљена у 16 стручних редакција. На 63. међународном сајму књига у Београду, Академији наука и умјетности Републике Српске је, 25. октобра 2018, додијељено је специјално признање за издавача, за други том Енциклопедије Републике Српске.

У току је израда трећег тома.

Енциклопедија Републике Српске представља националну енциклопедију општег типа. Основна методолошка начела за израду овог лексикографског дела представљена су у предговору првог тома.

понедељак, 09. септембар 2019. у 20.00 часова

 

Монодрама Слободана Ћустића

"О глуматању"

изводи

Слободан Ћустић, глумац

Монодрама „О глуматању“ сложена je и духовита прича о деци, о животу…

О животним стазама којима млади људи углавном не крећу по свом избору, већ по родитељским саветима и упутствима који су препуни љубави и бриге за њихову будућност.

Аутор прича о томе како родитељ из несебичне љубави уложи много труда да своје дете – упропасти. Из најбоље намере. Не дајући прилику да дете само одлучи о свом животу, па да му помогне да ту своју одлуку спроведе, родитељ га непогрешиво, (као што су, вероватно, и њега његови родитељи) усмери далеко од његове животне стазе улажући бескрајну љубав, много труда, јаких веза, озбиљних пара...

Публика ће имати прилику да види како прође дете које се не препозна у том родитељском жрвњу и дете које ипак схвати и отме се….

 
 
 
Актуелно!
 
 
ZOOM
на врх стране