Најава
 
 
 
 
  Насловна Најава
 

Ппредстављање књиге
субота, 21. априр 2018. у 19.00 часова


Снежана Алексић Станојловић

ОРАНИЦА

гости:
Радован Влаховић, књижевник, издавач и директор Банатског културног центра
Срна Станојловић ученица Средње музичке школе (музички део програма, клавир)
Иван Станојловић препев песама са српског на мађарски језик
Снежана Алексић Станојловић, 
аутор

организатор програма
Књижевни клуб СКЦ "Свети Сава"

Снежана Алексић Станојловић рођена је 1962.године у Београду. Школовала се у Хрватској, Македонији и Србији. Дипломирала је у Сомбору на Педагошком факултету, а у Грацу (Аустрија) на Karl-Franzes универзитету за заштиту животиња, стекла је звање Наставника екологије и заштите животиња. Од 1986. године, ствара и ради  као мр-професор разредне наставе у основној школи у Новом Саду (Србија).
Има објављене три самосталне збирке песама „Потражи ме“ (1980), „Ода за Орфеја“ (2014), „Ораница“( 2016). Књига „Травке у трави“ (2018)  је збирка одабраних књижевних критика и приказа, које је писала у последње две године.

Прву значајнију награду из књижевности добила је давне 1980. године на Омладинском песничком фестивалу, који је организовала Градска конференција књижевне омладине града Скопља, после чега јој је објављена и прва књига. Mеђу значајнијим наградама је Међународнa награда на „54.Струшким вечерима  поезије -2015“ за књигу „Ода за Орфеја“. 2017 године јој је у Битоли (Македонија) уручена међународна награда “Lingva“ за превод и афирмацију српске и македонске књижевности.
Песме су јој објављиване у преко педесет међународних зборника поезије, затим у многобројним књижевним  часописима и летописима, како пре тридесет  година, тако и данас.  Од 2012. до 2016. године била је дописник из Новог Сада Новинској интернет агенцији „Кукуруку.мк“ из Скопља и часопису „Македонска виделина“. Идејни је творац и уредник Међународног зборника књижевних радова “Има нека тајна веза”(2016), посвећеног Душку Трифуновићу.Учесник је многoбројних међународних књижевних фестивала, трибина и песничких маратона у државама региона. Била је дугогодишњи члан више мањих књижевних клубова и удружења.То време и чланство данас сматра корисним искуством.
Стручне текстове из своје  професије, научне пројекте из основношколског образовања, објављивала је више пута у неколико стручних и међународних часописа  и  летописа. Евалуатор  је  уџбеника за ниже разреде у издању  издавачке  куће  Клетт.  Аутор  је више школских  пројеката за децу основношколског узраста. Организује и сарађује на фестивалима дечјег литерараног и ликовног стваралаштва и промовисању књижевних дела, како млађих аутора, тако и оних афирмисаних. Активна је у Еколошком покрету и Покрету за заштиту животиња. Несебично ради на промовисању српског језика и мултикултуралне сарадње из области књижевности. Збирке поезије, како њене личне, тако и аутора које је преводила, на поменута два језика, билингвистички промовише у библиотекама или културним центрима у Србији, Македонији, Хрватској, Словенији и Босни и Херцеговини.
Пише на српском и македонском језику. Песме су јој препеване и објављиване на више међународних језика. Осим поезије, пише: есеје, књижевне рецензије и осврте, путописе и информативне текстове. Преводи са македонског на српски језик и обратно.

Члан је Друштва књижевника Војводине, Друштва учитеља Новог Сада и Друштва књижевника - просветних радника у Републици Македонији.

Књига "Ораница" је збирка поезије, неуобичајена по свом дизајну, али још више по својој структури, јер садржи песме на српском, мађарском и македонском језику - комбинацији три језика, која до сада није забележена, а која су у овој књизи равноправно заступљена. 

"У овој књизи Снежана Алексић Станојловић на својствен начин повезује и плете своје песме у хармонично коло у којем се променом ритма код читаоца, у једном тренутку, снагом ерупције мисаоног и емотивног набоја ствара визија онога што ауторка  жели да искаже,  да би се већ у следећем ненаданом тренутку читалац и сам суочио са личним доживљаљем праска снажних емоција.
Читајући  песме Снежане Алексић Станојловић читалац прихвата изазов и улази у емотивно коло које се непрестално креће.
Ораница ни приближно није приказ Панонске равнице, мира и спокоја које такав крајолик одражава, већ легура изливених осећања у којој ауторка повезује љубав и осећања у један пејзаж без граница.

Њене емоције имају безграничну ширину и моћ те ширине она вешто уноси у своје песме преко којих је преноси на читаоца. Открива део по део својих мисли, сједињује их, а затим саставља у песничку целину." Мариа Хабрам
 
Актуелно!
 
 
ZOOM
на врх стране