Најава
 
 
 
 
  Насловна Најава
 

Представљање књига
четвртак, 06. децембар 2018. године  у 19.00 часова.

Мило Ломпар

СЛОБОДА И ИСТИНА

гости:
Никола Маринковић, извршни уредник Издавачке куће Catena Mundi
проф. др Мило Ломпар, аутор

Мило Ломпар рођен је 19. априла 1962. године у Београду. Српски је историчар књижевности, филозоф, професор и председник Задужбине Милоша Црњанског.
Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду, (Група за југословенске књижевности и Општу књижевност). Докторирао је на истом факултету тезом о Историјском, поетичком и књижевном наслеђу XVIII и XIX века у позним делима Милоша Црњанског пред комисијом коју су чинили академик Никола Милошевић, проф. др. Јован Деретић и проф. др. Новица Петковић. На Филолошком факултету у Београду професор је предмета Српска књижевност XVIII и XIX века и Културна историја Срба. Био је генерални директор Политике а.д. у периоду 2005–2006. године.
Добитник је награда: Октобарска награда града Београда (1980); Стражилово (1983), "Задужбине Милош Црњански";  Станислав Винавер (1995); Ђорђе Јовановић (2000); Лаза Костић (2004); Никола Милошевић (2009).

У новој књизи, Мило Ломпар обухватио је теме којима се бавио од 2016. до данас. Слобода и истина обухвата ауторизоване и допуњене интервјуе, чланке и један интересантан путопис. Текстовима редигованим и сабраним тако да чине једну заокружену целину, Ломпар је дао својеврстан наставак његове култне књиге Дух самопорицања.
У Слободи и истини говори се о глобализацији, последицама титоизма, основама и распростирању српске културе, али понајвише ово је књига о онима који су одабрали да буду слободни у време када је већина ишла другачијим путем. Зато ће се међу страницама ове књиге пронаћи многи, и за њих ће Ломпарове речи бити речи прекора. За оне који и даље осећају одговорност према народу чији су део, ова књига биће светионик.

Цитати
„Наши глобалисти су увек били највећи паланчани: то их разликује од космополита.“
„Осећање дужности – без икаквих привилегија и као слободан избор – требало би да буде високи идеал националне интелигенције. Јер, не постоје интелектуалци само зато да би нешто знали, него постоје да би у оним тренуцима кад је бити или не бити за националну културу – нешто били.“

„Никада нисам волео моћ, јер сам увек волео да ми неко приђе из слободе, да некоме приђем из слободе а не из неког интереса, објективације, користи, да се са неким сретнем у слободи. Једини прави људски ауторитет који се образује јесте ауторитет који допире из слободе: ако вас прихвате и поштују зато што не морају, онда вас прихватају и поштују.“

Представљање књига
субота, 08. децембар 2018. године  у 19.00 часова

Симо Б. Голубовић

САМ СА СОБОМ У ЧЕТИРИ ОКА
МАНТРА ПЕСНИКОВА

учествују:
Ратко Рале Белић
Дијана Ухерек Стевановић
Славица Лукач Торма
Симо Б. Голубовић,  аутор

организатор програма
Књижевни клуб СКЦ "Свети Сава"

СИМО Б. ГОЛУБОВИЋ рођен je 16. марта 1947. године у Равнима, општина Мостар, Босна и Херцеговина. Учитељску школу и Педагошку академију завршио је у Мостару. Радио је у неколико школа у столачкој општини, а затим у Месној заједници "4. јули" Мостар и Ваздухопловној индустрији "СОКО" Мостар.
Од 1992. године живи у Делиблату општина Ковин. Радио је и у Основној школи "Паја Маргановић" Делиблато, потом у ОШ у Марморку, општина Ковин, а након тога у ОШ "10. октобар" и "Соња Маринковић" у Суботици и у Школи у природи "Иво Лола Рибар" Палић. Тренутно живи и ствара на Палићу.
Члан је и један од оснивача Клуба песника "Орфеј" Суботица као и Књижевног клуба СКЦ " Свети Сава". Члан је и Књижевне заједнице Југославије. Оснивач је и утемељитељ песничке манифестације ДЕЧЈИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН СУБОТИЦА. Бави се књижевном критиком. Написао је већи број књижевних приказа и књижевно - критичких рецензија.
Објавио је пет поетских књига и  један роман, који је за рукопис награђен другом наградом на 29. књижевно - публицистичком конкурсу Фондације "Драгојло Дудић", 2000. године.

 САМ СА СОБОМ У ЧЕТИРИ ОКА
"Човек, па ма ко он био, ма где и ма како живео, увек када прича сам са собом веома је искрен, па чак и када је велики лажов, јер своју лаж ни сам неће поверовати, а његова истина, па ма каква била - њему је истина. Ако је то о чему прича/размишља "у четири ока" - значи да је та прича испричана у поверењу, пријатељу коме верује, што опет води ка истини. Овај роман и јесте испричан у поверењу, међу људима који се добро познају, који су веома блиски - а тако далеко, међу онима који једни другима безгранично верују и не крију ништа, тако да оно "у четири ока" може бити и у два и у десет - важно је да је истина и да се верује."  Ђуро Милекић
"Посебан квалитет овом штиву даје свевременост тема. Намерно кажем тема, не теме, јер их је овде аутор дао напретек. Свака од њих је истовремено и савремена, односно иде укорак са временом у које је аутор сместио, али и свевремена, то јесте може се применити и на било које прошло или чак и будуће време. Оваква тематска разноликост у једном прозном тексту није баш честа. То показује изузетну маштовитост и елоквентност аутора." Милен В. Шелмић

 МАНТРА ПЕСНИКОВА
"Записао је накада давно Антун Бранко Шимић "Песници су чуђење у свету", а ја ћу томе додати песници су чуђење и себи самима а поготову кад из њих крене вулканска лава језика и кад они незаустављиво пуштају властиту језичку заумност, како је то говорио Шкловски, да изађе на светло дана, прибележи се, а потом материјализује у књизи. Симо Голубовић је у књизи Песникова мантра користио познати песнички образац набрајања, али је пустио своје несвено да ради за онај свесни део његовог песничког бића и тако се његов песнички субјект нашао очуђен на разне начине, певљив и језгровит у овим песмама, које одишу веселошћу, игром, свежином и оптимизмом. Песник Симо Голубовић је пустио језички кљук из себе и пустио да се поетика, метрика и стилистика ових песама исказују из садржаја који често ни сам песник унапред не осмишља већ асоцијације бујају из његовог подсвесног и тако настаје поезија која је пред тобом, поштовани читаоче, поезија која је смела у својој личној песничкој иновацији, која је ослобођена истрошених песничких слика које срећемо, а такође, и ослобођена патетике која у савременом песништву, које настаје ослобођено академизма често на друштвеним мрежама, у великој мери смета савременој поезији.
Симо Голубовић је песник који је своју поетику и своју песничку личност у најбољој мери извлачио на чистац из свог народног дела свечовечанског бића песника.Књига која је пред вама се може веома високо оценити у складу са вредностима које она нуди али нам исто тако и даје шансу да кренемо Симиним путем да одвајмао у нама самима по систему Мача у руци несвесног текст од контекста.

Књижевни поступак Симе Голубовића у књизи Песникова мантра ме сећа на надреалистички поступак писања песама као аутоматског диктата, али за разлику од њих Сима нам у исти поступак уноси раскош и богатство нашег језика са мноштвом нових и до сада не рабљених речи које нам потврђују правило да је свакао књижевно и песничко дело пре свега језичко уметничко дело како су некада говорили структуралисти." Радован Влаховић, књижевник, оснивач и директор Банатског културног центра
 
 
Актуелно!
 
 
ZOOM
на врх стране