уторак, 21. јануар 2020. у 19.00 часова

ИЗЛОЖБА СЛИКА
Василије Доловачки
ИЗА ЗИДА ВРЕМЕНА

Василије Васа Доловачки рођен је 22. априла 1960. године у Баваништу, општина Ковин. 1984. године дипломирао је на факултету Ликовних Уметности у Београду у класи проф. Зорана Петровића. 1989. године дипломира је на постдипломским студијама на академији у Београду у класи проф. Мирјане Михац. 1992. године постаје члан УЛУС-а. На Васиним платнима тихим, складним и свечаним, има нечег од топлости и тихог озарења закаснелог српског романтизма, при чему сентимент који овај уметник сугерише, подразумева враћање поетици малих ствари, те једном свету чедном, присном и ушушканом. Васина уметност јесте романтичарска, али она никако не потпада под одредницу романтички идеализован стил. И доиста, Васа Доловачки је аутентичан поета минор, сликар интимист, песник малих ствари. Код њега нема простора за асептичност и негацију.

Иза зида времена – На репрезентативним најновијим великим формама Васе Доловачког је вода, а где је вода ту је и огледање и интроспекција. На Васиним монументалним, фантастичним композицијама људска фигура, сама по себи, не значи много без атмосфере која је окружује и самим тим одређује. Просторне координате на сликарском пољу нису географске, већ митске. У последњих неколико година Доловачки је налсикао читав низ слика, на којима је у првом плану приказана девојка неочекиване грације
која вертикално лебди изнад масива планинских врхова.

Пред нама су слике упризорења, које нуде осећајну утеху коју не можемо пронаћи нигде
другде. Слике у којима сећање прераста у саму стварност.

среда, 22. јануар 2020. у 19.00 часова

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Матија Бећковић
МОЈИХ
80
Портрети

Матија Бећковић рођен је 29. новембра 1939. године у Сенти. Основну школу завршио у селу Веље Дубоко, ниже разреде гимназије у Колашину и Славонском Броду, а вишу гимназију са матуром у Ваљеву. Отац Матијин, Вук Бећковић је био официр војске Краљевине Југославије, 1944. године придружује се четницима и исте године гине у Словенији. Школске 1958/59, године уписао се на Филолошки факултет у Београду на групу за југословенску и општу књижевност. Бећковићеви прозни и поетски текстови приређивани
су за позориште и извођени на домаћим и страним сценама.

За своје песништво Бећковић је добио награде: Милан Ракић, Октобарску, Седмојулску, Змајеву, Дисово пролеће, Беловодску розету, Златни крст кнеза Лазара, Равногорску, Стефан Митров Љубиша, Велику Базјашку повељу, Одзиви Филипу Вишњићу, Библиос, Награду Вукове задужбине, Његошеву награду, Жичку хрисовуљу итд. За поему “Ћераћемо се још” добио је награде Типар, Златни бестселер, Јован Дучић и Лаза Костић.

За дописног члана САНУ изабран је 1983. године, а за редовног 1991. године. Члан је Српског ПЕН центра. Од 2009. године је Председник Фонда Слободан Јовановић у Београду. Почасни грађанин Суботице постао је 2016. године. Бећковић тренутно активно подржава Покрет за обнову краљевине Србије. Песничка збирка и наставак претходне збирке “100 мојих портрета”, најпродаваније песничке књге код нас, којом је Матија Бећковић овековечио пријатеље и колеге, који су оставили траг у његовом животу. “МОЈИХ 80” је једна врста најличније исповести будући да је у наслову 80 година које је напунио 29. новембра 2019. Лирска посвета људима коју су
бојили и утицали на његов живот.

четвртак, 23. јануар 2020. у 19.00 часова

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ
Миро Вуксановић
Приказ књиге
ДАНОНОЋНИК

гости
проф. др Саша Радојичић
академик Миро Вуксановић

Миро Вуксановић рођен је 4. маја 1944. године у Крњој Јели. Књижевник је, академик САНУ. Објављује романе, приповетке, записе и поеме. Добио је награде: Политикину за кратку причу, Мирослављево јеванђеље, Просветину, Октобарску, Борбину Оскар Давичо, Награду Вукове задужбине за уметност, награду Светозар Ћоровић, Награду Друштва књижевника Војводине за књигу године, награду М. Панић Суреп, Вукову награду, награду Лаза Костић и друге. Добитник је НИН-ове награде за 2005. године и Награде Меша Селимовић за књигу године.

Миро Вуксановић је био потпредседник Матице српске од 2004. до 2008. године и управник Библиотеке Матице српске у Новом Саду од 1988. до 2014. године. Директор је Библиотеке САНУ од 2011. године.

Даноноћник – Записи, коментари, изреке, мале приче, песме у прози, есејчићи и разни осврти. Књига се просто опире сврставању у било који жанр, јер су у њој издвојени записи, коментари, изреке, мале приче, песме у прози, сећања, кратки есеји, разни осврти, анегдоте…

“У осамнаестом веку српски писци имали су на својим књигама по неколико редова у наслову. Као да тада није метафора била средишња поетска појава. Подсвесно, без директне саобраћајнице, примио сам обичај да испод имена својих књига исписујем дугачке поднаслове, густе, често с бројевима. Тиме се само узгредно бавио понеки књижевни критичар. Али, то је делић моје поетике до које ми је стало, коју бих волео да неко разјасни. Не ради мене, то је без задатости, но ради достигнућа да нема нити једног дела књиге који није важан.” Миро Вуксановић

петак, 24. јануар 2020. у 19.00 часова

ДУХОВНА ТРИБИНА
представљање књиге

Владика бачки Иринеј
“Тајна разликовања Божанске суштине и енергије у Светој Тројици по светоме Марку Ефеском Евгенику”

Књига “Тајна разликовања божанске суштине и енергије у Светој Тројици по Светоме Марку Ефеском Евгенику”, др Иринеја Буловића, епископа бачког и новосадског. У питању је српски превод докторске дисертације преосвећеног владике која је одбрањена 1980. године на Богословском факултету у Атини. На грчком језику дисертација је објављена 1983. године, у издању Патријаршијског института за патролошке студије у Солуну. Ова књига објављена је као заједничко издање Беседе и Матице српске а са грчког изворника превео ју је господин Станимир Јакшић.

субота, 25. јануар 2020. у 19.00 часова
МУЗИЧКИ ДИПТИХ
дела српских и руских аутора
сопран Тања Андријић
тенор Драган Милановић

Мр. Тања Андријић, оперска и концертна уметница, добитница “Златне значке” oд Културно просветне заједнице Србије, добитница ордена ” У знак сећања на вишегодишња мисионарска и просветитељска залагања” у Санкт-Петербургу , оснивач и председник Хора Краљица Марија, и професор соло-певања у Музичкој школи ” Мокрањац”. На светским оперским сценама остварила је низ водећих улога сопранског репертоара. Била је члан Берлинске државне опере и опере Лајпциг, наступала је на престижном Фестивалу у Салцбургу уз пратњу чувене Бечке филхармоније. У Народном позоришту у Београду и у Скопљу остварила је своје прво сценско искуство. Уметница је дуго ангажована и у извођењу савремене српске ауторске музике, и концертној делатности у земљи и иностранству.

Објавила је три ЦД-а: ЦД ” Звездане ноте” за издавачку кућу ПГП- РТС, ЦД ” Најлепше арије” у издању Уметничке Музичке Радионице “Јimmy” и ЦД „ Suoni aeterni“ као самостално издање.

Магистрирала је и дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду, као студент са најбољом просечном оценом. Мастер студије је завршила на Факултету музичке уметности у Немачкој . Током студија била је лауреат на многобројним државним и међународним такмичењима.

Драган Милановић, тенор, рођен је 1983. године у Крагујевцу. Дипломирао је са највишом оценом на Факултету Музичке уметности у Београду, у класи професора Николе Мијаиловића. Учествује као солиста у извођењу Моцартовог Реквијема под вођством маестра Бојана Суђића са хором и оркестром факултета. Наставља усавршавање и у опреском студију Народног позоришта. Такође је дуги низ година солиста на бројним концертима под диригентском палицом маестра Марка Нешића (премијерно извођење дела композиторке Оливере Војне Нешић- кантата “Молитва новомученицима крагујевачким”и “Псалам Давидов”). Од 2010. године је професор соло певања у Музичкој школи у Ужицу. Данас наступа на концертима певајући познате арије и соло песме, а учествује и као солиста у већим пројектима попут опере “Седра” Мирољуба Аранђеловића Расинског.