У СЛАВУ ВИДОВДАНА

 

25. јун 2020. четвртак у 19.00 часова 

 

ИСТОРИЈСКА ТРИБИНА

РУСИЈА И БАЛКАН У ПРОШЛОСТИ И САДА

гост
др Славенко Терзић

 

 

Славенко Терзић је бивши амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији и Туркменистану, српски историчар, дописни члан САНУ и научни саветник Историјског института САНУ.

Од 1987. до 2002. био је директор Историјског института САНУ. Био је председник Српске књижевне задруге од 2001. до 2005. године. Члан је више одбора Српске академије наука и уметности.

Дана 5. новембра 2015. године изабран је за дописног члана САНУ, а 5. децембра 2015. године за иностраног члана АНУРС.

 

 

 

26. јун 2020. петак у 19.00 часова

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ

Марко Алексић

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ ПРЕ НЕМАЊИЋА
ОД 7. ДО 10. ВЕКА

 

 

гост
Марко Алексић
, аутор

 

Књига Српске земље пре Немањића представља свеобухватну историју раних векова прошлости Срба. У њој су по први пут сакупљени сви расположиви писани подаци о Србима од 7. до 10. века попут папиног писма кнезу Мутимиру из 873. године, дела византијских историчара, франачких летописаца и локалних далматинских хроника у којима су се сачувале вести и данас изгубљених списа, али и утврђења, насеља, цркве и друга археолошка сведочанства из овог раздобља. Међу њима су и до сада непозната открића, попут постојања велике камене грађевине из око друге половине 8. века са особинама владарске палате или низа цркава из истог времена које би представљале најстарије познате хришћанске храмове на простору насељеном Словенима и које сведоче да се покрштавања Срба одиграло доста раније него што се до сада веровало. Ови и други налази откривени на простору најстаријих српских земаља, говоре о предметима и материјалној култури која је била знатно развијенија него што се претпостављало. Књига осветљава и збивања у овој епохи на ширем европском простору, попут освајања Карла Великог, настанка франачког царства, првих векова Ислама, словенске експанзије на континенту, мисије Ћирила и Методија, најстарије словенске писмености или појаве Викинга.

 

 

 

27. јун 2020. субота у 19.00 часова

 

ДУХОВНА ТРИБИНА

ВИДОВДАН – НЕПРЕКИДАН ИСПИТ СРПСКЕ ЗРЕЛОСТИ

 

гост
протонамесник, војни свештеник Ђорђе Стоисављевић