U SLAVU VIDOVDANA

 

25. jun 2020. četvrtak u 19.00 časova 

 

ISTORIJSKA TRIBINA

RUSIJA I BALKAN U PROŠLOSTI I SADA

gost
dr Slavenko Terzić

 

 

Slavenko Terzić je bivši ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji i Turkmenistanu, srpski istoričar, dopisni član SANU i naučni savetnik Istorijskog instituta SANU.

Od 1987. do 2002. bio je direktor Istorijskog instituta SANU. Bio je predsednik Srpske književne zadruge od 2001. do 2005. godine. Član je više odbora Srpske akademije nauka i umetnosti.

Dana 5. novembra 2015. godine izabran je za dopisnog člana SANU, a 5. decembra 2015. godine za inostranog člana ANURS.

 

 

 

26. jun 2020. petak u 19.00 časova

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Marko Aleksić

SRPSKE ZEMLJE PRE NEMANJIĆA
OD 7. DO 10. VEKA

 

 

gost
Marko Aleksić
, autor

 

Knjiga Srpske zemlje pre Nemanjića predstavlja sveobuhvatnu istoriju ranih vekova prošlosti Srba. U njoj su po prvi put sakupljeni svi raspoloživi pisani podaci o Srbima od 7. do 10. veka poput papinog pisma knezu Mutimiru iz 873. godine, dela vizantijskih istoričara, franačkih letopisaca i lokalnih dalmatinskih hronika u kojima su se sačuvale vesti i danas izgubljenih spisa, ali i utvrđenja, naselja, crkve i druga arheološka svedočanstva iz ovog razdoblja. Među njima su i do sada nepoznata otkrića, poput postojanja velike kamene građevine iz oko druge polovine 8. veka sa osobinama vladarske palate ili niza crkava iz istog vremena koje bi predstavljale najstarije poznate hrišćanske hramove na prostoru naseljenom Slovenima i koje svedoče da se pokrštavanja Srba odigralo dosta ranije nego što se do sada verovalo. Ovi i drugi nalazi otkriveni na prostoru najstarijih srpskih zemalja, govore o predmetima i materijalnoj kulturi koja je bila znatno razvijenija nego što se pretpostavljalo. Knjiga osvetljava i zbivanja u ovoj epohi na širem evropskom prostoru, poput osvajanja Karla Velikog, nastanka franačkog carstva, prvih vekova Islama, slovenske ekspanzije na kontinentu, misije Ćirila i Metodija, najstarije slovenske pismenosti ili pojave Vikinga.

 

 

 

27. jun 2020.subota u 19.00 časova

 

DUHOVNA TRIBINA

VIDOVDAN – NEPREKIDAN ISPIT SRPSKE ZRELOSTI

 

gost
protonamesnik, vojni sveštenik Đorđe Stoisavljević