четвртак, 15. октобар 2020. године у 19.00 часова

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ


ЦЕНТРА ЗА НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ
„АБРАШЕВИЋ“ КРАГУЈЕВАЦ

И

 романа “Крвави Божић”
Владимира Ђорђевића

 

гости

Илија Степановић, Књижевни клуб и Позориште младих ЦЗНТК “Абрашевић”
Владимир Ђорђевић,
директор ЦЗНТК “Абрашевић”

 

Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ Крагујевац, основан је 2006. године, од стране града Крагујевца и правни је и уметнички следбеник, КУД-а „Абрашевић“, основаног далеке 1905. године.
По свом концепту рада, ово је једини Центар ове врсте у земљи и представља установу културе од националног интереса.

Своју мисију „Абрашевић“ остварује кроз следеће делатности и ансамбале:
„Ансамбл народних песама и игара“,
„Омладински фолклорни ансамбл“,
„Дечији фолклорни ансамбл“,
„Школа народних игара“,
„Велики народни оркестар“,
„Позориште младих“ (драмска сцена, реч театар, театар поезије)
Књижевни клуб „Абрашевић“,
певачка група „Архаика“,
певачи солисти,
издаваштво и продукција Центра.

 

“Крвави Божић” Владимир Ђорђевић

Ово је прича:

о духу српске традиционалне породице, о чудима Господњим, о српској неслози, о монашком путу, о спознаји себе, о духовним стазама, о Албанској голготи, о праштању, о првом герилцу у Европи, о војнику ђенерала Михаиловића, о духовности, о српској честитости, о српским домаћинима, о српској драми, о Југословенској војсци у отаџбини, о духовном узрастању, о савршенству, о спознаји животних мудрости, о молитви, о краљевини, о српским официрима, о српској мајци, о српском војнику, о силама зла, о страстима, о нељудима…

Владимир Ђорђевић је дипломирани правник који се, откривајући свет уметности, посвећује писању драма. У њима се бави темама из области психологије, духовности, филозофије, српске историје, православља, дечијег света. Репликама својих ликова осликава ставове – стубове света у коме је истина мера свега, оно из чега све настаје и у шта све увире.
Директор је Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ Крагујевац, члан је Удружења драмских писаца Србије и члан Председништва овог удружења, аутор је лектире за ученике основних школа у Србији као и више драма, сценских приказа и емисија.