Warning: is_file(): File name is longer than the maximum allowed path length on this platform (4096): <p style="text-align: center;"><strong>četvrtak, 15. oktobar 2020. godine u 19.00 časova</strong></p> <p>&nbsp;</p> <p style="text-align: center;"><strong>PREDSTAVLJANJE </strong></p> <p style="text-align: center;"><strong><br /> </strong><strong>CENT</strong><strong>RA</strong><strong> ZA NEGOVANJE</strong> <strong>TRADICIONALNE KULTURE</strong><strong><br /> </strong><strong>„ABRAŠEVIĆ“ KRAGUJEVAC</strong></p> <p style="text-align: center;"><strong>I</strong></p> <p style="text-align: center;"><strong> romana &#8220;Krvavi Božić&#8221;<br in /home/skc024/public_html/skcsvetisava.rs/wp-content/plugins/srbtranslatin/vendor/simplehtmldom/simplehtmldom/HtmlDocument.php on line 131

četvrtak, 15. oktobar 2020. godine u 19.00 časova

 

PREDSTAVLJANJE


CENTRA ZA NEGOVANJETRADICIONALNE KULTURE
„ABRAŠEVIĆ“ KRAGUJEVAC

I

 romana “Krvavi Božić”
Vladimira Đorđevića

 

gosti

Ilija Stepanović, Književni klub i Pozorište mladih CZNTK “Abrašević”
Vladimir Đorđević,
direktor CZNTK “Abrašević”

 

Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Kragujevac, osnovan je 2006. godine, od strane grada Kragujevca i pravni je i umetnički sledbenik, KUD-a „Abrašević“, osnovanog daleke 1905. godine.
Po svom konceptu rada, ovo je jedini Centar ove vrste u zemlji i predstavlja ustanovu kulture od nacionalnog interesa.

Svoju misiju „Abrašević“ ostvaruje kroz sledeće delatnosti i ansambale:
„Ansambl narodnih pesama i igara“,
„Omladinski folklorni ansambl“,
„Dečiji folklorni ansambl“,
„Škola narodnih igara“,
„Veliki narodni orkestar“,
„Pozorište mladih“ (dramska scena, reč teatar, teatar poezije)
Književni klub „Abrašević“,
pevačka grupa „Arhaika“,
pevači solisti,
izdavaštvo i produkcija Centra.

 

“Krvavi Božić” Vladimir Đorđević

Ovo je priča:

o duhu srpske tradicionalne porodice, o čudima Gospodnjim, o srpskoj neslozi, o monaškom putu, o spoznaji sebe, o duhovnim stazama, o Albanskoj golgoti, o praštanju, o prvom gerilcu u Evropi, o vojniku đenerala Mihailovića, o duhovnosti, o srpskoj čestitosti, o srpskim domaćinima, o srpskoj drami, o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, o duhovnom uzrastanju, o savršenstvu, o spoznaji životnih mudrosti, o molitvi, o kraljevini, o srpskim oficirima, o srpskoj majci, o srpskom vojniku, o silama zla, o strastima, o neljudima…

Vladimir Đorđević je diplomirani pravnik koji se, otkrivajući svet umetnosti, posvećuje pisanju drama. U njima se bavi temama iz oblasti psihologije, duhovnosti, filozofije, srpske istorije, pravoslavlja, dečijeg sveta. Replikama svojih likova oslikava stavove – stubove sveta u kome je istina mera svega, ono iz čega sve nastaje i u šta sve uvire.
Direktor je Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Kragujevac, član je Udruženja dramskih pisaca Srbije i član Predsedništva ovog udruženja, autor je lektire za učenike osnovnih škola u Srbiji kao i više drama, scenskih prikaza i emisija.