četvrtak, 29. oktobar 2020.godine u19.00časova 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE POEZIJE 

Milan Mihajlović
“Srne i rane”

 

gosti
Dragan Lakićević, glavni urednik Srpske književne zadruge
David Kecman Dako
prof. dr Danica Andrejević
Milan Mihajlović,
autor

 

Milan Mihajlović je jedan od najuglednijih srpskih pesnika koji danas žive na Kosovu i Metohiji. Možda je stoga njegova lirika pesnikova lična karta – vodič mesta i života, gde se živopisi starih manastira ogledaju u snimcima i impulsima savremenog života pesnika i njegovih poslova, dana, prijatelja i svekolikih lirskih doživljaja.

U knjizi se nalazi 36 pesama koje su nastale u poslednjih deset godina Mihajlovićevog stvaralaštva. Izdavač je Mala biblioteka Srpske Književne Zadruge.

U knjizi pesama “Srne i rane” su i stihovi posvećeni prijateljima, od kojih većina nije među živima, koje će Milan Mihajlović na ovaj način sačuvati od zaborava.

I pre samog čitanja pesama, ono što čitaoca ovog dela zainteresuje jeste i sam naslov knjige “Srne i rane”.

“Naslov koji je izdavač tako zdušno prihvatio je zapravo izašao iz pesme koju sam posvetio pesniku Slobodanu Raketiću, koji je itekako uticao na moj razvojni put u književnom smislu. On je zaslužio da ima jednu pesmu kao posvetu kroz stih i mislim da sam mu se na taj način bar delimično odužio. Verujem da je on itekako značajan za sve srpske pisce na Kosovu i Metohiji, tako da kroz sam naslov, ali i pesmu, baš kao i Momi Dimiću, pokušao da učinim da ostanu deo mene, jer znamo da oni koji pišu i traju, ne samo kroz knjigu, već i u srcima svojih prijatelja zauvek žive”, rekao je Mihajlović.