У СЛАВУ 13. НОВЕМБРА 1918.

102. године слободе

Суботица 13. НОВЕМБАР 1918 – 13. НОВЕМБАР 2020.

 

 12. новембар 2020. године

                  Позоришна сала Јадран – 19.00 часова

Свечана академија   БРАЋА УВЕК – УВИК ЗАЈЕДНО

Дуодрама “Архангелов Војник” по тексту Момчила С. Трифуновића

                           режија: Александар Лазић

                           глуме: Предраг Васић и Александар Лазић

 

13. новембар 2020. године

10.15 часова     Железничка станица – Полагање венаца на Спомен плочу

 10.30 часова     Пушкинов трг – Помен и полагање венаца на споменик палим јунацима у ослободилачким ратовима   1912-1918. године

 

ОЧЕКУЈЕМО ДА  СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ УВЕЛИЧАТЕ ПРОСЛАВУ!

 

Организатори:

Српски културни центар “Свети Сава”

Буњевачки културни центар и Буњевачка матица

Град Суботица

Удружење ратних добровољаца 1912- 1918.године и њихових потомака и поштовалаца

 

Поводом обележавања 102. године од уласка српске војске у Суботицу, Српски културни центар “Свети Сава”, Буњевачки културни центар и Буњевачка матица, Удружење ратних добровољаца и њихових потомака 1912 – 1918. године и Град Суботица организују програм “Суботица 13. новембар 1918. – 13. новембар 2020.”

Програм почиње у четвртак 12. новембра Свечаном академијом БРАЋА УВЕК – УВИК ЗАЈЕДНО у Позоришној сали Јадран са почетком у 19 часова. На академији ће бити изведена Дуодрама “Архангелов Војник” по тексту Момчила С. Трифуновића. Режију за овај позоришни комад је радио Александар Лазић, а изводиће је Предраг Васић и Александар Лазић.

Позоришна представа “Архангелов војник” се бави најодликованијим, али и најхрабријим војником Великог рата, животном причом (најмлађег мајора у историји ратовања) Михаила Маџаревића, одликованог са три Карађорђеве звезде, сребрном медаљом за храброст, златном медаљом за храброст, Албанском споменицом, орденом Легије части, Британским ратним крстом … Неправедно заборављеног у српској историји.

Његови ратни подвизи, јунаштво и неустрашивост упамћени су од стране његових надређених и његових сабораца, али одлука о напуштању Краљеве војске, на коју је био приморан, штитећи част српског официра у новонасталој држави, након завршетка рата, одредила је његово потоње, животно страдалништво. Маџаревић је отишао превремено у пензију са чином мајора и неко време је радио у Чукаричкој шећерани, носећи џакове, не би ли успео да прехрани своју породицу. Када је 1941. године одбио Недићев предлог да постане командир жандармерије, послат је у немачки концентрациони логор, који је, након четири године, преживео. Схвативши да не може да се врати у Југославију под новом влашћу, одлази у Чикаго и тамо умире 20. фебруара 1965. године, након двадесет и четири године изгнанства без контакта са својом породицом. Сахрањен је у Либертивилу.

У петак 13. новембра са почетком у 10.15 часова на Железничкој станици обавиће се полагање венаца на Спомен плочу. Након тога, у 10.30 часова одржаће се помен и полагање венаца на споменику палим јунацима у ослободилачким ратовима 1912 – 1918. године на Пушкиновом тргу.

 

УЛАЗ НА СВЕЧАНУ АКАДЕМИЈУ ДОЗВОЉЕН JE САМО УЗ ПОЗИВНИЦУ!