Часопис за културу науку и уметност „Луча“, СКЦ „Свети Сава“ издаје од свог оснивања, од 1991. године. Прве четири године  „Луча“ се појављивала у два броја годишње, као билтен на малом броју страна,  са основним циљем да региструје и вреднује програме и активности центра.

Почев од јануара 1996. године, часопис добија нову физиономију и прераста у часопис који излази на повећаном броју страна, три пута годишње. Читаоци од тада сваке године  нестрпљиво чекају  светосавски, ђурђевдански двоброј и митровдански број. Иако у свом поднаслову нема одредницу књижевни, часопис „Луча“ је превсходно то, мада се редовно на његовим  странама објављују прилози о историјским, етнолошким, етнографским темамама, као и  о ликовној и драмској уметности.

Како по обиму, али пре свега по садржају и квалитету којег су ауторизовала значајна имена нашег културног миљеа, кроз своја ликовна и литерарна остварења, „Луча“ се издваја као јединствен часопис на српском културном простору.

У „Лучи“, своје прилоге објављују академици и истакнути књижевни ствараоци, али и они који тек започињу свој књижевни пут.

Тако су се за минулих четврт столећа на странама овог часописа нашли текстови готово свих еминентних  књижевних имена, из самог академског врха у Срба, али и младих и недовољно стручној јавности познатих стваралаца са читавог простора, на којем се рефлектује српска култура, пре свега из Србије,  потом из Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре.

Значајном месту у српској периодици, које је Центар обезбедио са „Лучом“ пре свега, допринела је и издавачка делатност у виду неколико монографских публикација, као и примерених каталога посвећених сјајним ликовним поставкама.