Časopis za kulturu nauku i umetnost „Luča“, SKC „Sveti Sava“ izdaje od svog osnivanja, od 1991. godine. Prve četiri godine  „Luča“ se pojavljivala u dva broja godišnje, kao bilten na malom broju strana,  sa osnovnim ciljem da registruje i vrednuje programe i aktivnosti centra.

Počev od januara 1996. godine, časopis dobija novu fizionomiju i prerasta u časopis koji izlazi na povećanom broju strana, tri puta godišnje. Čitaoci od tada svake godine  nestrpljivo čekaju  svetosavski, đurđevdanski dvobroj i mitrovdanski broj. Iako u svom podnaslovu nema odrednicu književni, časopis „Luča“ je prevshodno to, mada se redovno na njegovim  stranama objavljuju prilozi o istorijskim, etnološkim, etnografskim temamama, kao i  o likovnoj i dramskoj umetnosti.

Kako po obimu, ali pre svega po sadržaju i kvalitetu kojeg su autorizovala značajna imena našeg kulturnog miljea, kroz svoja likovna i literarna ostvarenja, „Luča“ se izdvaja kao jedinstven časopis na srpskom kulturnom prostoru.

U „Luči“, svoje priloge objavljuju akademici i istaknuti književni stvaraoci, ali i oni koji tek započinju svoj književni put.

Tako su se za minulih četvrt stoleća na stranama ovog časopisa našli tekstovi gotovo svih eminentnih  književnih imena, iz samog akademskog vrha u Srba, ali i mladih i nedovoljno stručnoj javnosti poznatih stvaralaca sa čitavog prostora, na kojem se reflektuje srpska kultura, pre svega iz Srbije,  potom iz Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore.

Značajnom mestu u srpskoj periodici, koje je Centar obezbedio sa „Lučom“ pre svega, doprinela je i izdavačka delatnost u vidu nekoliko monografskih publikacija, kao i primerenih kataloga posvećenih sjajnim likovnim postavkama.