Warning: is_file(): File name is longer than the maximum allowed path length on this platform (4096): <div class="fusion-fullwidth fullwidth-box fusion-builder-row-1 nonhundred-percent-fullwidth non-hundred-percent-height-scrolling" style='background-color: rgba(255,255,255,0);background-position: center center;background-repeat: no-repeat;padding-top:0px;padding-right:0px;padding-bottom:0px;padding-left:0px;'><div class="fusion-builder-row fusion-row "><div class="fusion-layout-column fusion_builder_column fusion_builder_column_1_2 fusion-builder-column-0 fusion-one-half fusion-column-first 1_2" style='margin-top:20px;margin-bottom:0px;width:50%;width:calc(50% - ( ( 4% ) * 0.5 ) );margin-right: 4%;'><div class="fusion-column-wrapper" style="padding: 0px 0px 0px 0px;background-position:left top;background-repeat:no-repeat;-webkit-background-size:cover;-moz-background-size:cover;-o-background-size:cover;background-size:cover;" data-bg-url=" in /home/skc024/public_html/skcsvetisava.rs/wp-content/plugins/srbtranslatin/vendor/simplehtmldom/simplehtmldom/HtmlDocument.php on line 131

Časopis za kulturu nauku i umetnost „Luča“, SKC „Sveti Sava“ izdaje od svog osnivanja, od 1991. godine. Prve četiri godine  „Luča“ se pojavljivala u dva broja godišnje, kao bilten na malom broju strana,  sa osnovnim ciljem da registruje i vrednuje programe i aktivnosti centra.

Počev od januara 1996. godine, časopis dobija novu fizionomiju i prerasta u časopis koji izlazi na povećanom broju strana, tri puta godišnje. Čitaoci od tada svake godine  nestrpljivo čekaju  svetosavski, đurđevdanski dvobroj i mitrovdanski broj. Iako u svom podnaslovu nema odrednicu književni, časopis „Luča“ je prevshodno to, mada se redovno na njegovim  stranama objavljuju prilozi o istorijskim, etnološkim, etnografskim temamama, kao i  o likovnoj i dramskoj umetnosti.

Kako po obimu, ali pre svega po sadržaju i kvalitetu kojeg su autorizovala značajna imena našeg kulturnog miljea, kroz svoja likovna i literarna ostvarenja, „Luča“ se izdvaja kao jedinstven časopis na srpskom kulturnom prostoru.

U „Luči“, svoje priloge objavljuju akademici i istaknuti književni stvaraoci, ali i oni koji tek započinju svoj književni put.

Tako su se za minulih četvrt stoleća na stranama ovog časopisa našli tekstovi gotovo svih eminentnih  književnih imena, iz samog akademskog vrha u Srba, ali i mladih i nedovoljno stručnoj javnosti poznatih stvaralaca sa čitavog prostora, na kojem se reflektuje srpska kultura, pre svega iz Srbije,  potom iz Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore.

Značajnom mestu u srpskoj periodici, koje je Centar obezbedio sa „Lučom“ pre svega, doprinela je i izdavačka delatnost u vidu nekoliko monografskih publikacija, kao i primerenih kataloga posvećenih sjajnim likovnim postavkama.